Teknoloji

2022’nin en iyi ABD lansman şirketleri Ars Technica güç sıralaması

2022’nin en iyi ABD lansman şirketleri Ars Technica güç sıralaması. Bu haberi Qzen Bilişim olarak sizler için derledik.

On yıl önce, ABD’de yalnızca bir avuç fırlatma şirketi vardı United Launch Alliance büyük köpekti ve SpaceX hemen peşinden koşmaya başladı.

Ancak o zamandan beri birçoğu kendi roket motorlarını geliştiren çok sayıda yeni fırlatma şirketi Amerika Birleşik Devletleri’ne geldi.ars

Sonuç olarak, uzaya faydalı yükleri itmeye yönelik pek çok farklı girişim ve yaklaşımla birlikte artık roket biliminin altın çağındayız.

Haftalık Rocket Report haber bültenimde dünyanın dört bir yanındaki lansman şirketlerine ve devlete ait işletmelere dikkat çekiyorum.

Ancak Avrupa merkezli Arianespace’i SpaceX’i Çin’in devletine ait devasa fırlatma sağlayıcılarına karşı ölçmek çok güç.

Bu nedenle bu liste için yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ticari lansman şirketlerine odaklanacağız.

Lütfen bunun sübjektif bir liste olduğunu unutmayın, ancak toplam fırlatma, yörüngeye tonaj, başarı oranı ve daha fazlası gibi katı ölçütlerin hepsi kararda önemli faktörlerdi.

Ayrıca her şirketin gelecekte neler yapabileceğine değil, 2022’de neler başardığına odaklanılıyor

1 Numara: SpaceX

Herhangi bir şüphe var mıydı? Bu yıl, Kaliforniya merkezli fırlatma şirketi (bu yazının yazıldığı tarihte) yüzde 100 görev başarısıyla 60 roket fırlatacak.

Bu fırlatmaların yüzde 90’ından fazlası, daha önce uçulan ilk aşamalarda ve çoğunluğu yeniden kullanılan yük kaplamalarıyla gerçekleşti.

Aralık ortasında, SpaceX tek bir ilk aşamanın uçma sayısını da 15’e çıkardı.

Falcon 9’un ilk aşamalarını yeniden kullanma yeteneğini geliştirme, test etme ve kanıtlama konusundaki agresif çabaları sayesinde SpaceX, bu yıl kritik bir noktada fırlatma kapasitesini önemli ölçüde artırmayı başardı.

Rusya Ukrayna’yı işgal ettiğinde, Batı’nın Rus Soyuz roketine erişimi sona erdi.

2022’de SpaceX için bir olumsuzluk varsa, bu yıl fırlatılmayan Starship ve Super Heavy roketiyle devam eden gecikmelerden geldi.

Bunun bir kısmı, SpaceX’in testlere karşı daha temkinli bir yaklaşım benimsemesine bağlanabilir.

Güney Teksas’taki Starbase fırlatma sahasında inşa edilmiş büyük miktarda değerli altyapı ile SpaceX gereksiz riskler almak istemiyor.

2 Numara: Birleşik Fırlatma İttifakı

Colorado merkezli roket üreticisi, yedi Atlas V fırlatma ve bir Delta IV Heavy görevi ile 2022’de iyi bir yıl geçirdi.

SpaceX’in 2022’deki toplam 60 fırlatma sayısına eşit olan bu kadans, SpaceX’in yanında sönük kalsa da, ULA’nın 2015 baharından bu yana fırlatmalarının her birini sayması gerekecekti şirket yüzde 100 görev başarısı rekorunu sürdürdü.

Bu anlamda, uzaya erişimde yedekliliğe öncelik veren Savunma Bakanlığı için SpaceX’e çok sağlam bir alternatif olmaya devam ediyor.

ULA’nın yeni Vulcan roketinin 2022’de fırlatılmaması bir hayal kırıklığıydı (ancak Ars okuyucuları için sürpriz değil) Ancak, şirket nihayet bu son baharda Blue Origin’den bir çift BE-4 uçuş motorunu teslim aldı.

ULA, 2023’ün ilk yarısında büyük roketin ilk kez fırlatılmasını deneme yolunda.

Daha da önemlisi, bu roketin gelecekteki uygulanabilirliği, Amazon’un Vulcan roketiyle 38 Kuiper’lik devasa siparişinin ardından kesinleşmiş görünüyor.

Bu, ULA’nın büyük malzeme ve tedarik alımları için indirimler üzerinde pazarlık yapmasına izin vermeli ve daha fazla lansmanda sabit maliyetleri amorti etmesi, Vulcan’ın fiyatını daha rekabetçi hale getiriyor. 2022’de ULA, gelecek yıllar için geleceğini sağlamlaştırdı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu