Teknoloji

Çinli Çip Üreticisi Yolsuzlukla Suçlanıyor

Çin’in dolandırıcılık karşıtı gözlemcisi, ülkenin yarı iletken endüstrisinin karşılaştığı sorunların son işareti olarak çip kralı Zhao Weiguo’yu yolsuzlukla suçladı.  Zhao, bilgisayar çipi üreticisi Tsinghua Unigroup’un eski başkanıdır. Sektördeki kilit oyuncular geçen yıl hükümetin duraklayan ya da başarısız olan projelere milyarlarca dolar akıtmasının ardından yolsuzluktan soruşturuldu. Bay Zhao ve Tsinghua Unigroup BBC’nin yorum taleplerine yanıt vermedi.

Merkezi Disiplin Teftiş Komisyonu yaptığı açıklamada Zhao’nun “yönettiği devlet şirketini kendi özel tımarhanesi gibi kullandığını” iddia ediyor. Düzenleyici kurum, Zhao’nun karlı işleri akrabalarına ve arkadaşlarına devrettiğini ve ortakları tarafından yönetilen şirketlerden “piyasanın önemli ölçüde üzerinde fiyatlarla” mal ve hizmet satın aldığını söylüyor. Bay Zhao’nun dosyasının, kendisine karşı suç duyurusunda bulunacak savcılara teslim edildiği de ekleniyor.Son on yılda devlet destekli şirket bir dizi satın alma gerçekleştirdi ve Çin’in önde gelen çip üreticilerinden biri olarak ortaya çıktı.

Ancak, Bay Zhao’nun liderliği altında borçlandı ve 2020’de birkaç tahvil ödemesinde temerrüde düştü. Şirket geçtiğimiz Temmuz ayında 20 aylık bir yeniden yapılandırma sürecini tamamladı. Bu sayede şirket, devlet destekli iki girişim sermayesi firmasının liderliğindeki bir konsorsiyumun kontrolü altına girdi. O sıralarda Bay Zhao Tsinghua Unigroup’un başkanlığından istifa etti. Ankara yazılım şirketleri . Çin medyası Zhao’nun soruşturma için yetkililer tarafından evinden alındığını bildirdi. Çin yarı iletken endüstrisinin önde gelen diğer bazı isimleri de soruşturma altına alındı.

Cep telefonlarından askeri donanıma kadar her şeye güç sağlayan yarı iletkenler, ABD ile Çin arasındaki sert bir anlaşmazlığın merkezinde yer alıyor. Ekim ayında Washington, dünyanın neresinde üretilmiş olursa olsun, ABD araçları ya da yazılımları kullanarak Çin’e çip ihraç eden şirketlerden lisans talep edeceğini açıkladı. Bu ayın başlarında Hollanda da ulusal güvenliğini korumak için “en gelişmiş” mikroçip teknolojisi ihracatına kısıtlamalar getirmeyi planladığını söyledi. Çin son yıllarda yerli çip üretim kapasitesini artırmak için milyarlarca dolar yatırım yaptı. Ülke 2019 yılında, Batı’ya olan bağımlılığını azaltmak için 29 milyar dolarlık (23,7 milyar sterlin) yeni bir ulusal yarı iletken fonu kurdu.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu