Teknoloji

Chromebooklar Tarih Oluyor

Yurtdışında online eğitimle birlikte ortaya çıkan ve okulların öğrenciler ealdırdığı ve ya dağıttı bir bilgisayar olan chromebook’lar arıza yapmaya başladı.

2020’nin başlarında, covid pandemisi sınıfları çevrimiçi hale getirirken, okul bölgeleri kendilerini öğrencileriyle birlikte eve gönderebilecekleri uygun fiyatlı dizüstü bilgisayarları toplu olarak satın alma ihtiyacı içinde buldu. Oldukça azı Chromebook’lara yöneldi.

Üç yıl sonra, ABD Kamu Yararı Araştırma Grubu Eğitim Fonu, Chromebook Churn adlı yeni bir raporda, bu partilerin çoğunun şimdiden bozulmaya başladığı sonucuna varıyor. PIRG, “Chromebook’ların ömrünün iki katına çıkarılmasının vergi mükellefleri için 1,8 milyar dolar tasarruf sağlayabileceğini” tahmin ediyor. Ayrıca oldukça fazla e-atık yaratıyor.

En büyük sorunlardan biri de tamir edilebilirlik. Chromebook’ları yükseltmek ve onarmak ortalama olarak Windows dizüstü bilgisayarlardan daha zordur. PIRG’e göre bunun nedeni kısmen, yedek parçaların bulunmasının çok daha zor olması – özellikle de ekranlar, menteşeler ve klavyeler gibi okul kullanımından kaynaklanan düşmelere, sarsıntılara, sarsıntılara ve dökülmelere karşı özellikle savunmasız olan unsurlar için.

Örneğin, araştırmacılar Acer Chromebook’lar için listelenen yedek klavyelerin neredeyse yarısının çevrimiçi stokta bulunmadığını ve üçte birinden fazlasının “89,99 $ veya daha fazla, yani tipik bir 200 $ Chromebook’un maliyetinin neredeyse yarısı kadar” olduğunu tespit etti. PIRG, bazı BT departmanlarının sadece bileşenleri için fazladan Chromebook satın alma yoluna gittiğini bildiriyor.

Raporda, “Bu yüksek maliyetler, okulların Chromebook’ları bir maliyet tasarrufu stratejisi olarak yeniden gözden geçirmesine neden olabilir” deniyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu