Teknoloji

Nvdia ‘nın Gelecek Vaadeden Projeleri

Hala Nvidia’nın geçen ayki GTC konferansının materyalleri üzerinde çalışıyorum ve çok fazla yer almayan iki duyuru dikkatimi çekti.

Bunlardan biri Nvidia’nın yapay zekasının rota optimizasyonunda nasıl bir dünya rekoruna imza attığıydı. Diğeri ise endüstriyel metaverse’in temeli olan üçüncü nesil OVX bilgi işlem sisteminin oluşturulmasıydı.

Birlikte ele alındığında, Amazon teslimatlarımız da dahil olmak üzere çevremizdeki her şeyin otomatikleştirilmesine yardımcı olacak ve drone teslimatını daha olası hale getirecek.

Nvidia tarafından yönlendirilen bu gelecek hakkında konuşalım ve Haftanın Ürünü’nü, Cisco ve Almanya’nın sağlık hizmetlerine erişimi zayıf olan kırsal bölgelerde yaşayanlara sağlık hizmeti sağlamak için ortak bir projesi olan Medibus ile kapatalım.

Rota Optimizasyonu – Neden Önemli?
Pitney Bowes’a göre son kilometre teslimatı, bir ürünün sevkiyat maliyetinin büyük bir kısmının (yaklaşık %40) oluştuğu yerdir. Ancak drone’lar sınırlı bir menzile sahip olduğundan ve hizmette kritik bir kitleye sahip olmaktan çok uzak olduğumuzdan, drone teslimatı için daha büyük bir sorundur.

Özellikle de son kilometre teslimatını insanlardan yapay zekalara kaydırmaya başladıkça, rotaları daha iyi yönetme becerisi – hakim rüzgarlar, hava olayları, potansiyel kuş çarpmaları ve diğer engeller gibi şeyleri göz önünde bulundurarak – paketinizi zamanında ve nispeten hasarsız bir şekilde almanızı sağlamak için kritik hale geliyor.

Nvidia’nın geliştirdiği cuOpt adlı bir teknoloji saniyede milyarlarca hareketi analiz edebiliyor ve ister çocuğunuz için bir oyuncak ister akşam yemeğiniz için bir pizza olsun, bir paketin zamanında teslim edilmesini sağlamaya yardımcı olmak için çok sayıda çevresel sorunu hesaba katabiliyor.

Nvidia’nın süper bilgisayar benzeri A100 Sensor Core GPU’larını kullanan cuOpt, en verimli rotayı oluşturmak için büyük miktarda veriyi gerçek zamanlı olarak analiz edebiliyor – bu yüzden dünya rekorunu kazandı.

OVX Bilgi İşlem Sistemi Endüstriyel Metaverse’i Gerçekleştiriyor
GTC fuarında fazla yer almayan bir diğer duyuru ise Nvidia’nın metaverse ürünü Omniverse’e ev sahipliği yapacak olan devasa üçüncü nesil OVX platformunun piyasaya sürülmesiydi.

Facebook’un büyük ölçüde başarısız olan tüketici çabasının aksine, endüstriyel metaverse çok daha karmaşıktır ve tasarım ve yönetimin bir parçası olarak büyük tesislerde zaten üretimdedir. Her ekipman parçasının tamamen enstrümante edilmiş bir dijital ikizi vardır ve hatta fabrika katındaki insanlar bile güvenliklerini sağlamak ve verimliliklerini artırmak için tam dijital ikizlere sahip olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu