Teknoloji

Yapay Zeka Zihin Okuyor

Zijiao Chen, güçlü bir yapay zeka ve bir fMRI makinesinin yazılımı yardımıyla zihninizi okuyabilir.

Singapur Ulusal Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan Chen, Kasım ayında yayınlanan bir makaleye göre, bir kişinin zihninde ne resmettiğini söylemek için insan beyin taramalarını çözebileceklerini gösteren bir araştırma ekibinin parçası.

Singapur Ulusal Üniversitesi, Hong Kong Çin Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi’nden araştırmacılardan oluşan ekip, bunu katılımcıların beyin taramalarını kullanarak, 1.000’den fazla resme (kırmızı bir itfaiye aracı, gri bir bina, yaprak yiyen bir zürafa) bakarken, ortaya çıkan beyin sinyallerini zaman içinde kaydeden bir fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme makinesi veya fMRI içinde yaptı. Araştırmacılar daha sonra bu sinyalleri, belirli beyin modellerini belirli görüntülerle ilişkilendirmek üzere eğitmek için bir yapay zeka modeline gönderdi.

Daha sonra, deneklere fMRI’da yeni görüntüler gösterildiğinde, sistem hastanın beyin dalgalarını tespit etti, bu beyin dalgalarının neye karşılık geldiğini düşündüğüne dair kısa bir açıklama oluşturdu ve katılımcının gördüğü görüntünün en iyi tahmin edilen bir benzerini üretmek için bir yapay zeka görüntü oluşturucu kullandı.

Sonuçlar şaşırtıcı ve rüya gibiydi. Bir evin ve araba yolunun görüntüsü, bir yatak odası ve oturma odasının benzer şekilde renklendirilmiş bir karışımıyla sonuçlandı. Bir katılımcıya gösterilen süslü bir taş kule, pencereleri gerçek dışı açılarla yerleştirilmiş benzer bir kulenin görüntülerini oluşturdu. Bir ayı garip, tüylü, köpek benzeri bir yaratığa dönüştü.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu