Son Dakika Gelişmeler

En eski DNA, iki milyon yıllık kayıp dünyayı ortaya koyuyor

En eski DNA, iki milyon yıllık kayıp dünyayı ortaya koyuyor. Araştırmacılar, bir zamanlar Grönland’ın kuzeyinde yaşayan bitki ve hayvanların genetik izlerini buldular.

Şimdiye kadar dizilen en eski DNA, Kuzey Kutbu’nun iki milyon yıl önce daha sıcakken nasıl göründüğünü ortaya koyuyor. Bu haberi Qzen Bilişim olarak sizler için derledik.

kayip1

Bugün Kuzey Grönland’daki bölge bir kutup çölü, ancak topraktan çıkarılan genetik materyal, zengin bir bitki ve hayvan dizisini ortaya çıkardı.

Bilim adamları huş ve kavak ağaçları arasında dolaşan fil benzeri mastodonlar ren geyiği ve kazların ve at nalı yengeçleri ve algler dahil deniz yaşamının genetik izlerini buldular.

Araştırmayı yürüten Kopenhag Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi’nden Prof. Eske Willerslev, Arktik ve ılıman türlerin yan yana yaşadığı bu karışımın modern bir karşılığı olmadığını söyledi.

Araştırma, Grönland’ın en kuzeyindeki Kap København Formasyonu adı verilen bir alanda gerçekleştirildi.

Şimdiye kadar, zamanı geri alıp bu bölgenin iki milyon yıl önce nasıl olduğunu görmek zordu.

Bu döneme ait hayvan fosilleri burada son derece nadirdir.

kayip2

Profesör Willerslev, “Aslında, Kap København’da, makro fosiller aracılığıyla şimdiye kadar keşfedilen tek hayvan tavşan dişi ve bok böceği.

Bu nedenle, insanların orada ne tür bir fauna olduğu hakkında hiçbir fikri yoktu.

Ekip bunun yerine çevresel DNA’ya – veya eDNA’ya yöneldi. Bu, bitkilerden ve hayvanlardan örneğin deri hücrelerinden veya dışkılardan dökülen ve çevrelerinde biriken genetik materyaldir.

Korumada artık yaygın olarak kullanılan bir tekniktir.

Örneğin, bir damla deniz suyunda bulunan DNA’yı incelemek, tek tek hayvanları göremeseniz bile, bir okyanus parçasında yaşamış olan tüm canlıları ortaya çıkarabilir.

Grönland’da ekip, Erken Pleistosen Dönemi’nin biyolojisine zamanda geriye bakmak için eski toprak örneklerini kullandı.

Arktik çalıları, otlar, eğrelti otları ve ağaçların arasında büyüyen yosunlarla bir orman ekosistemi buldular.

Kemirgen, ren geyiği ve kaz gibi canlılardan DNA keşfi arasında, mastodon DNA’sının ortaya çıkarılması bir sürprizdi – Prof Willerslev BBC’ye Grönland’da fil benzeri yaratıkları daha önce kimsenin bulmadığını söyledi.

İki milyon yıl önce, Kuzey Grönland şimdi olduğundan çok daha sıcaktı. Ortalama yıllık sıcaklıklar yaklaşık 11-19C daha sıcaktı.

“Bize asıl söylediği şey, biyolojik organizmaların esnekliğinin – nerede yaşayabilecekleri ve birlikte yaşayabilecekleri bitki veya hayvanlar açısından – düşündüğümüzden çok daha büyük olduğudur” dedi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu