Son Dakika Gelişmeler

Orion, Yaklaşan Yeniden Giriş Sırasında Dünya Atmosferinde Bir Kaya Gibi Atlayacak

Artemis görevinin heyecan verici finali, bir yolcu uzay aracı için hiç denenmemiş yeniden giriş tekniğini içerecek.

Artemis 1 görevi sona eriyor ama bu zor kısmın bittiği anlamına gelmiyor. Bu haberi Qzen Bilişim olarak sizler için derledik.

orion1

Şu anda Ay’dan eve dönmekte olan mürettebatsız Orion uzay aracı, Pasifik Okyanusu’na başarılı bir iniş gerçekleştirecekse, Dünya’nın atmosferindeki üzücü bir yeniden girişten sağ çıkması gerekiyor.

NASA, yeniden giriş atlama olarak bilinen yeni bir tekniğin, uzun ve tarihi yolculuğunun son ayağında kapsüle yardımcı olacağını umuyor.

Orion, bu hafta başlarında başarılı bir Ay uçuşunun ardından 11 Aralık Pazar günü Dünya’ya geri gelecek.

Artemis 1 görevinin 26. ve son gününde, NASA’nın 20.4 milyar dolarlık uzay aracı, saatte 20.000 mile (saatte 32.190 kilometre) ulaşan hızlarla atmosferimize çarpacak.

Orion yeniden girişte beklenen 5.000 derece Fahrenheit sıcaklıklarına dayanacak şekilde tasarlanmış yenilikçi bir ısı kalkanı ile donatılmış.

Ancak NASA ayrıca uzay aracının atmosferimizden “sıçrayacağı” ve performans göstermeden önce geçici olarak uzaya döneceği atlamalı yeniden giriş prosedürüne güveniyor.

İkinci bir giriş NASA’nın geçen yıl işaret ettiği gibi “Bir nehirde veya gölde suda bir kayayı sektirmek gibi bir şey.”

Bu insan yolcular için yapılmış bir kapsülle daha önce hiç denenmemişti ancak aerodinamik frenleme yüklerini azaltarak daha düşük sıcaklıklar azaltılmış g-kuvvetleri ve daha yumuşak bir sürüş sağlıyor.

Bu açılış görevi için Orionda mürettebat yok ancak üç manken Helga, Zohar ve Campos şu anda gemide ve değerli veriler topluyor.

Artemis 1 planlanan mürettebatlı Artemis 2 görevi için zemin hazırlamayı amaçlayan bir demo görevidir.

Dahası Artemis programı bir bütün olarak Mars’a bir basamak görevi görüyor.

NASA’nın niyeti Orionu Kızıl Gezegene mürettebatlı görevler için kullanmaktır ancak Nelson’ın söylediği gibi Orion Mach 32’de dönmek yerine (Orion’un Ay’dan dönüşünde yapmaya hazır olduğu gibi) Mars’tan Mach 36’ya ulaşan hızlarda dönecek.

NASA Ascent ve Giriş Uçuş Direktörü Judd Frieling dün düzenlenen bir basın brifinginde yaptığı açıklamada yeniden giriş atlama sırasında kontrolörlerin kapsülü kaldırma oluşturmak için yuvarlayarak kapsülü uzaya geri kaldıracağını söyledi.

Bundan sonra aracı alçalmaya devam edecek şekilde yuvarlayacaklar.

Bu ikiye bir yaklaşım Orion’un yeniden girişini tek bir yavaşlama olayının aksine iki aşamaya ayıracak.

Bu şekilde bölmek ısı kalkanı üzerindeki yükü ve dahili g-kuvvetlerini azaltacaktır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu